Stadsutvecklingsprojekt i centrala Vårberg med fokus på social hållbarhet. Ett tillskott av ca 700 bostäder, park, torg och verksamheter. Projektet är en del av Fokus Skärholmen.
Stockholms stad lanserade 2017 satsningen Fokus Skärholmen för att stärka och utveckla de ingående stadsdelarna Bredäng, Skärholmen Sätra och Vårberg. Genom att rikta planeringsinsatser mot stadsdelarna skapades förutsättningar för privata och offentliga aktörer att tillsammans starta projekt för att utveckla stadsdelarna utifrån ett värdeskapande perspektiv. På våren 2017 fick Urban Minds i uppdrag att hjälpa sex fastighetsägare, alla med fastigheter runt den överstora matargatan Stångholmsbacken, att undersöka möjligheterna att göra platsen tryggare, bättre och trevligare genom att smalna av gatan och komplettera med stadskvalitéer, levande bottenvåningar och bostäder längs med gatan. Urban Minds har medverkat från tidig idé till projektering av detaljplan. I ett första skede togs en gedigen platsanalys med fokus på social hållbarhet fram för att ligga till grund för en framtida stadsutveckling. Urban Minds anlitades efter detta av de sex i projektet ingående byggaktörerna för att dels projektleda arbetet med att driva detaljplanearbetet framåt och dels som strukturarkitekt.
Stångholmsbacken ligger i Vårberg, nära centrum. För att förstå platsens förutsättningar gjordes en gedigen platsanalys med fokus på social hållbarhet. Inom ramen för arbetet hölls dialoger med både fastighetsägare och stadsdelsförvaltningens tjänstepersoner. Tidigare dialogmaterial med de boende användes som underlagsmaterial och ett antal platsbesök gjordes för att förstå hur platsen upplevdes och användes. Fastighetsägarnas ambitioner för projektet var höga. Med analysen som underlag lämnades en planansökan in och arbetet med att gå från analys till stadsbyggnadsförslag tog vid.
Under slutet av 2017 och början av 2018 arbetades en strukturplan fram. Urban Minds roll var dels strukturarkitekt och dels processledare. Urban Minds agerade också byggaktörernas representant i detaljplanearbetet med stadsbyggnadskontoret. Strukturplanen togs fram i en iterativ och samverkande process med de sex byggaktörerna, fyra husarkitekter, en landskapsarkitekt, stadens olika förvaltningar samt ett stort antal tekniska konsulter.
Bebyggelseförslaget som nu är under prövning i detaljplaneprocessen bygger på tre bärande stadsbyggnadsprinciper som har arbetats fram utifrån målet att bygga en socialt hållbar och integrerad stadsdel, där ett överstort gaturum planeras förtätas för att bidra till ökad trygghet och en mänsklig skala. Stadsbyggnadsprinciperna behandlar bland annat kulturhistoriska värden, terränganpassning, trygghet och mänsklig skala, dvs faktorer som styr upplevelsen av den framtida stadsmiljön. Avvägningar mellan å ena sidan bevarade av befintliga kulturvärden och å andra sidan kunskap om stadsliv och socialt hållbara stadsstrukturer har löpande gjorts. Resultatet är ett blandat och upplevelserikt bebyggelseförslag i sex olika kvarter där byggelsen består av fyra bebyggelsetyper; högdelar, lågdelar, gatuhus och en ny typ av bebyggelse längs Vårholmsbackarna. högdelar, lågdelar, gatuhus och en ny typ av bebyggelse längs Vårholmsbackarna.